Fysiek

Je fysiek kun je beïnvloeden door te bewegen en aandacht aan je uiterlijk te besteden:

Beweging

Bewegen tijdens je ziekteproces is essentieel. Vaak zul je het gevoel hebben dat je veel te moe bent om te bewegen. Lukt het helemaal niet om te bewegen, visualiseer het dan. Als je ook maar enigszins voelt dat het gaat, ga dan naar buiten. Al loop je een rondje rond het huis. Wandelen is een goede manier om weer te beginnen met bewegen. Heb je een extra steuntje in de rug nodig, misschien helpt iemand anders of een hond je wel over de drempel. Voor sommige mensen natuurlijk niet haalbaar, maar wat ik ermee wil zeggen is: kies datgene dat goed bij jou past. Vervolgens kun je het wat opvoeren, door bijvoorbeeld te gaan fietsen. Streef naar een half uur per dag. Uiteindelijk kun je gaan sporten. Het programma Herstel & Balans (http://www.herstelenbalans.nl/) zou je bijvoorbeeld goed kunnen helpen om dit begeleid op te bouwen.

Uiterlijk

Je uiterlijk kan veranderen, wanneer je met kanker te maken krijgt. Je haar kan uit vallen (op je hoofd, in je gezicht) en door chirurgische ingrepen verandert je lijf.

Je pruik

Veel vrouwen en mannen kiezen vanwege haaruitval tijdens chemotherapie voor een haarwerk (pruik). Er zijn een aantal gespecialiseerde kappers. Op een gegeven moment begint je haar uit te vallen. Wanneer je met je hand door je haar gaat en er komen haren los, is dit een goed moment om naar de kapper te gaan. Deze kan met de tondeuse je haar scheren tot je ongeveer 1 cm overhoudt. Je zou foto’s van dit soort momenten kunnen (laten) maken, zodat je er een ritueel van maakt en later terug kunt kijken.

kapper klein

Je kunt ook eventueel aan je partner vragen je haren te scheren, maar dit kan ook (te) heftig zijn.

Je kunt ook voor een ijskap kiezen, maar daar zitten wel wat nadelen aan.

 

Kijk wat goed voor jou voelt en laat je informeren! Ik help je daar graag bij.

Je make-up

Tijdens het ondergaan van chemotherapie, kunnen je wenkbrauwen en wimpers (gedeeltelijk) uitvallen. Er zijn in de winkel goede artikelen te koop die je wenkbrauwen op een natuurlijke manier kunnen namaken.

Het lijkt in eerste instantie wellicht minder belangrijk, maar als je aandacht aan je uiterlijk besteedt, besteed je ook aandacht aan je innerlijk.

Oog naturel    Oog opgemaakt

 

 

 

 

 

 

Je huid

Je huid heeft ook een hoop te verduren tijdens behandelingen. Als je ziek bent en tijdens behandelingen zoals chemotherapie en bestraling wordt je huid extra belast. Misschien heb je al wel eens gehoord dat je huid je grootste orgaan is. Zorg er daarom extra goed voor, door natuurlijke en voedende producten te gebruiken. Waarom zou je wel iets op je huid smeren dat je niet in wilt slikken..?

Je lijf

Al voordat de diagnose kanker gesteld wordt, verandert er veel in je lijf. Er wordt in je geprikt, misschien in je gesneden, je krijgt medicatie, enzovoort.

Wanneer je borstkanker hebt en je ondergaat een borstsparende operatie of een amputatie (met of zonder reconstructie), verandert je lijf blijvend. En met dat je lijf verandert, verandert ook je gevoel over je lijf.

De uitdaging is om tijdens dit alles je lijf te blijven voelen. En je goed te blijven voelen bij je lijf. Weer zelf-vertrouwen te krijgen, ook in je lijf.

Fysiek vs. mentaal

Je fysiek heeft ook invloed op je geest. Focussen gebruik ik bijvoorbeeld om je toegang te geven tot de wijsheid van je eigen lichaam. Via een ervaren gevoel krijg je inzicht in bepaalde situaties in je leven die om aandacht vragen. Zo onderzoeken we samen wat jouw lijf jou te vertellen heeft.

Comments are closed.